• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
Gert den Toom

Gert den Toom

Waar is Gert den Toom mee bezig?

  • Home
  • Bio
  • Blog
  • Boeken
  • Bestellen
  • Contact

Boeken

Polaroid van de dag
Gert den Toom, 2019.
204 pagina’s, met afbeeldingen in kleur. Prijs: € 24,50.
ISBN 978-90-903211-0-3 / NUR 320.

‘Als ik nog geen idee en wel tijd heb, sluit ik ergens tussen zeven en negen uur ’s avonds mijn ogen. Dan denk ik na, in de meest letterlijke zin van het woord: ik probeer de voor de hand liggende indrukken van de dag los te laten en ga op zoek naar een impressie van betekenis. Naar een detail dat me bijgebleven is, naar de kiem van een verhaal of naar een klein maar fijn inzicht. En als ik me goed concentreer, dan vind ik vrijwel altijd iets en zie ik daarachter nog iets en verderop nog meer.’ 

De polaroid van de dag kan van alles zijn. Soms een poëtische beschrijving, een filosofische overdenking, een tirade of een romantische droom. Maar altijd: het verslag van een ontmoeting – met iemand, met een idee of met een samenloop van omstandigheden. Hij kan over het leven in de stad gaan, over het geheugen, over schrijven en reizen, film en muziek, over spoken, huurmoordenaars en zichzelf aanprijzende geneesheren, over liefde en ziekte, de dood of kauwgomballenautomaten in Berlijn.

De polaroid van de dag is een momentopname. Soms ernstig, soms ironisch maar altijd direct klaar, als een persoonlijk portret van de dag. Niet een zorgvuldig voorbereide foto, maar een snapshot, een vermoeden. Samen vormen de polaroids de fragmenten van een groot, organisch groeiend woordenboek: een autobiografie en encyclopedie ineen.

Polaroid van de dag bevat een keuze uit de blogberichten die Gert den Toom van 2008-2010 schreef. 


Een man als Oblomov
Roman. Uitgeverij Contact, 2005. Niet meer leverbaar.

Thomas Aurora is nachtportier van Hotel Oblomov. Hij werd geboren op de dag dat zijn vader een televisie kocht en vanaf dat moment is de tv als een tweelingbroer. Aan de televisie ontleent hij zijn betrokkenheid bij de wereld – maar ook zijn passiviteit: tussen hem en de wereld staat het glas van de beeldbuis. Hij spreekt met hotelgasten, hij herinnert zich zijn eigen reizen naar Spanje en Italië, en hij ruziet met zijn broer over de vraag wanneer hij zijn ernstig zieke vader zal bezoeken. Zijn betrokkenheid is groot, maar hij geeft er geen gevolg aan. Dat kan niet goed gaan, en Thomas komt onder grote druk te staan. Het wachten is op het moment dat het misgaat, en wanneer het zover is, gebeurt dat even rigoureus als spectaculair.
Een man als Oblomov is een roman over een onmogelijke liefde voor de wereld.

 


De huiskamer van God
Roman. Kwadraat, 1998. Niet meer leverbaar.

De huiskamer van God is een hedendaagse roman over onderweg zijn. Sinds hij een baan heeft op De Taalfabriek, reist Mosselman iedere werkdag met bus, trein en tram. Dat is even wennen, temeer omdat hij in zijn hoofd ook pendelt tussen hemelbestormende ideeën en onvermijdelijke clichés. Soms ernstig, dan weer luchtig beschrijft Gert den Toom de alledaagse avonturen van Mosselman. Door de verrassende afwisseling in stijl – de roman bevat verhalen, toneeldialogen, recepten en brieven – overtuigt Den Toom eenieder van zijn schrijftalent. Met De huiskamer van God schreef Den Toom een even lezenswaardig als intrigerend debuut.

contact