• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
Gert den Toom

Gert den Toom

Waar is Gert den Toom mee bezig?

  • Home
  • Bio
  • Blog
  • Boeken
  • Bestellen
  • Contact

Archief voor februari 2012

De zone

29 februari 2012

Onderweg naar Delfzijl passeerden we zaterdag het voormalige Suikerunie-terrein in Groningen. Van de enorme fabriek die daar ooit aan de Van Heemskerckstraat stond, waren nu nog slechts twee gebouwen over. Een klassieke schoorsteen markeerde de kale vlakte. De volgende dag gingen we ernaartoe en kropen onder het hek door om het van dichtbij te bekijken.
Groningers kennen de weeïge geur die naar verluidt meer dan honderd jaar vanuit de suikerfabriek over de stad zweefde – zoals  de geur van koffie in Utrecht. Maar die geur is nu vervlogen. Een Groninger met een vlassige baard, die na omzwervingen via Amsterdam en Denemarken nu tijdelijk op het terrein woonde, vertelde ons erover. En ook over de prijsvraag die was uitgeschreven om op een democratische manier tot een bestemming voor het terrein te komen. De jury was nu aan de slag met vijftien voorstellen (gekozen uit 179 inzendingen). En hoezeer de trend in de voorstellen ook ‘duurzaamheid’ is, de plannen zijn slechts bedoeld voor gebruik in de komende vijftien jaar. Vooralsnog.

De restanten van de fabriek waren hermetisch afgesloten, dus liepen we om de gesloten doos heen en verder, over het wild begroeide terrein achter de suikerfabriek, in de richting van Heemskerk, waar de nieuwe suikerfabriek staat.

We liepen door een gebied dat aan het bijkomen was van de winter. Het gras lag er lang, maar plat en dor bij, in de omringende velden rustten ganzen uit. De zon maakte de bodem langzaam droger. De meeuwen, eenden en andere vogels die waren neergestreken in de zogenaamde ‘vloeivelden’ op het heuvelachtige terrein (waterbassins waarin destijds het spoelwater met restanten van het fabricageproces van de suiker kon bezinken) vlogen op, geschrokken van ons onverwachte bezoek.
Links en rechts stond zo nu en dan een hek met ‘verboden toegang’ erop. Dreigender vond ik echter de borden met ‘gevaar’. Een verbod misgunde ons slechts de toegang; gevaar waarschuwde ons voor ons roekeloze Zelf: ‘Denk na, voor je hier binnen gaat’. We liepen verder. Maar ik wantrouwde daarna de drassige bodem en was ineens beducht voor de gevaren van de hoge druk in de ondergrondse gasbuizen. De bijenkasten die hier en daar bij elkaar stonden, leken ineens verdacht veel op Noord Koreaanse woontorens; de laatste overgebleven suikerbiet op een niet ontplofte granaat.

De hele wandeling lang ervoer ik een door angst aangejaagde alertheid. Terwijl S. met volle teugen genoot van de warmte van de zon en haar longen vol zoog met lentelucht, bleef ik beducht voor mogelijke gevaren. Dit was tijdelijke natuur. Alles leek hier tijdelijk. Als wij zouden verdwijnen, zou niemand er weet van hebben. Redding zou een gunst zijn. De natuur om mij heen leek betekenis te krijgen, een vooralsnog sluimerende kracht die sterker was dan wij, en ieder moment de overhand kon nemen.
Zo moest Stalker (in de gelijknamige film) zich gevoeld hebben, tijdens de gevaarlijke tocht door ‘de zone’.  Mocht ik een wens doen in het hoge Noorden? Misschien, maar ik vertel er niets over.

Serie: Blog

Het einde van Nederland

27 februari 2012

Delfzijl

Serie: Blog

De rode draad

24 februari 2012

Ook vandaag zit ik weer achter de schrijftafel. Na twee vierdaagsen, onderbroken door drie dagen werk als deeltijd ambtenaar, heb ik een rode draad te pakken in de roman waaraan ik werk, en de gedrevenheid om ermee verder te gaan. Ik zeg ‘een’ rode draad, omdat er meerdere zijn, en ik voor nu even wil aannemen dat dit ‘de’ rode draad is, omdat hij me op dit moment ergens brengt. Volgende week kan het een andere zijn, en dan volg ik die. Net zolang tot ik uiteindelijk een pak papier heb waaruit ik de roman tevoorschijn kan halen – en ontdek wat de werkelijke rode draad is.
Vasthoudendheid, dat is bekend, is een van de sleutels tot overleven op dit terrein. Die roman zal er komen, wanneer dan ook. Met die instelling werk ik al jaren gestaag door, terwijl links en rechts de wilgen worden volgehangen met instrumenten.
Ik heb ervaring met vasthoudendheid, op dat vlak hoeft niemand mij nog iets te vertellen; ook de schaduwzijde is mij genoegzaam bekend. In de lade links van mij ligt bijvoorbeeld een manuscript waar ik vierenhalf jaar aan heb gewerkt tot frustratie, verdriet en ontwrichte gewrichten erop volgden – en het terzijde werd geschoven. Ik heb ervaring met de voor- en de nadelen van vastzittendheid. Ik ben bekend met de onmogelijke liefde en het verlangen naar een ideale wereld. Misschien is ook het schrijven van een roman voor mij uiteindelijk wel zoiets geworden. Misschien ben ik eigenlijk geen romanschrijver, nooit geweest ook. Dat kan heel goed zijn. Maar het is wel wat ik doe, vandaag, opnieuw. Want op dit moment word ik er blij van. Aan het einde van de dag, of morgen, of over een jaar. Die overtuiging heb ik nu. Ik balanceer met vertrouwen op het koord tussen concentratie en afleiding, die elkaar nodig hebben als dag en nacht. Dat is ook een rode draad.

Serie: Blog

Het jaar na dato

21 februari 2012

Misschien is het een troost
dat in alle familieverhalen
zoals ik ze hoor, ook in de onze
hij plotseling opduikt, altijd.
Misschien wordt hij zelfs vaker
herinnerd omdat hij er niet meer is
en niet vergeten
in het jaar na dato, nu.
Want om te kunnen verschijnen
moet je eerst verdwijnen.
Half drie vannacht is het, nu.

Serie: Blog

Zurückbleiben, bitte 13

18 februari 2012

Tempelhof

Serie: Blog, Zurückbleiben

Gert ziet spookjes 2

16 februari 2012

Sppokje

Na een levensechte imitatie van de belevenissen van kabouter Wesley door de tienjarige S. tijdens het ontbijt, kan een schijnbaar onschuldige boterham plotseling schrik aanjagen.

Serie: Blog

  • Pagina 1
  • Pagina 2
  • Pagina 3
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

contact