• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
Gert den Toom

Gert den Toom

Waar is Gert den Toom mee bezig?

  • Home
  • Bio
  • Blog
  • Boeken
  • Bestellen
  • Contact

Archief voor mei 2014

Uit de archieven 2

31 mei 2014

Over sokkels. Rogge wilde zijn sokkels niet laten staan voor Birza. Maar: praat over voetstukken en laat zien wat er te zien is.

Backspace. Een ruimte vol gemiste woorden. Een zwart gat, waarvan alleen de randen te zien zijn. De achterkant van het heelal. Ik leef in Backspace, net als jij.

Dagdroom. Ik koop een pak papier, 500 vel wit papier, en een doosje inktpatronen. In afwachting van een afspraak dood ik de tijd in een café waar ik normaal gesproken overdags nooit kom. Ik drink een capucchino – die ik normaal gesproken zelden drink. Het lijkt wel alsof ik de gelegenheid krijg iemand anders te zijn. Maar dan denk ik aan het pak papier en een roman die ik ter plekke met vulpen en verse inkt zou moeten neerpennen, en ben ik weer bij mezelf terecht gekomen. Er zitten altijd gaten in de tijd, ruime gaten om in te springen.

Serie: Blog

Uit de archieven 1

28 mei 2014

Ik ben aan het opruimen en kom oude aantekeningen tegen. Snippers, flarden. Polaroids. Avant la lettre. Après la déluge. Voorstudies, proefopnamen, onbegrijpelijke, mislukte exemplaren, citaten, vergeten polaroids van de dag. Ik stof ze af en voeg ze hier samen, in min of meer chronologische volgorde. Uit de archieven:

Ook de steigers worden, wanneer ze er maar blijven staan en niet meer gebruikt worden, oud. Ze worden een roestige gevel op zich. Italië.

Sicilianen die de sigaret ín hun mond roken, ’s nachts, omdat anders een schutter hen precies tussen de ogen kan treffen als ze een trekje nemen en de askegel onder hun neus oplicht.

Er is een mannetje in een camouflagepak dat op de straathoeken in een kleine taperecorder staat te praten, alsof hij observaties doorgeeft. Later blijkt dat hij slecht ter been is, en de supervisie over het park heeft, en in het huis ernaast woont, waar ook andere gehandicapten verblijven.

Langs het meer bij Mantova ligt een man met een gebroken arm (in ieder geval in die positie onder zijn overhemd) in de schaduw van een boom. Zijn fiets, die tegen de boom aan zijn voeten stond, is al een keer op hem gevallen. Nu houdt hij die, met een voet tegen het frame, omhoog, en probeert verder te slapen.

Serie: Blog

Black Shed

26 mei 2014

Serie: Blog

Uitgelezen 47

24 mei 2014

‘Schrijven dat is het heilige in de alledag, het kunnen onderscheiden tussen de saaie kiem, kern en architectuur en de emailleglans van naad, van knooppunt en van het netwerk dat ruist als vele sprinkhaanvleugeltjes. Men moet in die regio al lezend naar binnen gaan, als aangetrokken door een duizelende lokroep en zien hoe alle tekst met elkaar verbonden is. (…) Schrijven is opera, theater, poppenkast, maskerade, overgang van zijn naar schijn, van man naar vrouw, van leven naar dood. Het is de ruimte van het ongehoorde, waar gifgas de lucht om te ademen verdringt, waar de adressant de zo noodzakelijk afwezige is, maar waar evenzeer de vereniging tot onbaatzuchtigheid een onderdak wordt geboden. Schrijven is het weet hebben van resonans, toespelingen, het verborgene, onzegbare, verzwegen. Direct zijn is vulgair. Het is ook de lust tor vernielen, de wil uit de wens geboren zich aan iets te kunnen vastklampen dat stevig is en bewezen. Schrijven is zonder nut of perspectief, het is een verslaving, een roesachtige dynamiek, het is zinloos maar de ware scribent kan het niet laten. Het is niettemin de luciditeit van de toxicomaan, een schalks delire, dat ook onder broeikasomstandigheden weet heeft van het dreigende dictaat der werkelijkheid; de dubbelzinnigheid van de drang om aan de vreselijke, liederlijke eenduidigheid te ontkomen in de overtuiging dat dit onmogelijk is. Het is goed in deze ondoorzichtigheden niet alleen te zijn, verliefd te zijn op zichzelf als verliefde, maar niet alles in handen te geven van deze begeleider. Dat is schrijven.’
[Willem Brakman, De gifmenger, p.19.]

Serie: Blog, Uitgelezen

Sacro GRA

20 mei 2014

We zochten eigenlijk de stilte – binnen, weg van de overvolle terrassen, in het filmhuis. En daar zagen we een onbekend Rome. Niet het culturele, decadente Rome van La grande bellezza, maar de armoede, de schaduwzijde, de buitenwijken. Het Rome dat de meeste Romeinen nauwelijks kennen. Het Rome van de ringweg a90 – die nooit zwijgt. We zagen fragmenten uit de dagelijkse levens van een aantal personages dat zijn opvallende zelf was in deze documentaire. Niet de buitenkant, maar goed gekozen, kenmerkende momenten uit hun soms eenvoudige, soms wonderlijke levens, die alleen een regisseur met goeie tipgevers, research en engelengeduld kon vastleggen.

Naar welke villa’s kijken al die mensen die tijdelijk bij elkaar geplaatst leken in het flatgebouw onder de aanvliegroute van Fiumicino? Wat voor leven hadden de oude hoeren in de lekkende camper met de platte voorband geleid? Hoe kwam die lokale palingvisser aan zijn Oekraïense vrouw? Wat was eigenlijk het levensverhaal van de permanent pratende brahmaan vol encyclopedische kennis en de jonge vrouw die zijn dochter leek en stug doorstudeerde? We kregen er geen antwoord op. Wel zagen we een klein, maar persoonlijk stuk van hun besloten levens, tragisch en kloppend tegelijk – zoals ieder leven. Er is misschien geen troost, maar schoonheid onmiskenbaar.
Wat in onze oren achterbleef, was het suizen van de ringweg, de Grande Raccordo Anulare, de Sacro GRA uit de titel: de diepe tonen van de vrachtwagenclaxons, de autobanden die over de spleten tussen de betonplaten in het wegdek gingen. Daarmee fietsten we naar huis en gingen we slapen. Van de verhalen die buiten beeld bleven, konden we slechts een vermoeden hebben, en het zette onze verbeelding in gang. Alleen daarom al moet jij deze geweldige documentaire ook gaan zien.

Serie: Blog

013

18 mei 2014

Serie: Blog

  • Pagina 1
  • Pagina 2
  • Pagina 3
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

contact