• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
Gert den Toom

Gert den Toom

Waar is Gert den Toom mee bezig?

  • Home
  • Bio
  • Blog
  • Boeken
  • Bestellen
  • Contact

Archief voor augustus 2015

Tien dagen Berlijn: Stadtleben & Stil

30 augustus 2015

‘Aufgegabelt

Schauspieler Birol Ünel lebt obdachlos in Kreuzberg.

Birol Ünel, der für seine Darstellung eines Alkoholikers im Drama Gegen die Wand 2004 den Deutschen Filmpreis bekam, lebt nach eigener Aussage zurzeit auf der Strasse. Er habe den Schlüssel zu seiner WG verloren, die Freunde, die ihn aufgenommen hatten, seien im Urlaub, sagte er der ‘BZ’ . Auch über seinen Alkoholskonsum sprach er. ‘Ich bin zurzeit in der Reduktion, trinke maximal vier bis fünf Bier am Tag.’

[Berliner Morgenpost, Stadtleben & Stil, 11 augustus 2015, p. 24.]

Serie: Blog

Tien dagen Berlijn: Straatverhalen

27 augustus 2015

Je kunt alle manieren om een stad of de straten van een wijk te doorkruisen wel psychogeografie noemen, en zelfverklaarde psychogeografen doen dat dan ook graag. Ik wil het ze niet kwalijk nemen, want met hun oog voor detail maken ze de stad een stuk groter, zo niet oneindig interessant. Maar je kunt ook gewoon op allerlei manieren, elke dag proberen je ogen wijd open te sperren en door je buurt te lopen alsof het de eerste keer is. In Kreuzberg worden er bijvoorbeeld door een kunst- en cultuurvereniging wandelingen georganiseerd met de bedoeling een memoryspel te ontwikkelen op basis van foto’s van de deelnemers.

Twee andere kunstenaars hadden aan de hand van een verzonnen geschiedenis over drie arbeiders een route door het noordelijke deel gemaakt; een ‘Public Tale’ die bestaat totdat de opgeplakte portretten en teksten verweren of verweken. Of iemand de afleveringen beplakt met een ander straatverhaal.

Serie: Blog

Tien dagen Berlijn: Botanischer Garten

25 augustus 2015

Serie: Blog

Tien dagen Berlijn: Jazz im Garten

23 augustus 2015

De Geheimtipp bleek al bijna geen Geheimtipp meer; het was druk bij het gratis jazzconcert op zondagochtend twee weken geleden in de tuin van het Joods Museum in Berlijn. Gelukkig vonden we achter alle reeds gesnaaide strandstoelen nog een leeg bankje en konden we heerlijk wakker worden met een pittige bak koffie, zon en wat was aangekondigd als ‘transcendentale jazz’.
De twee muzikanten die voor ons optraden – eerst ieder solo, daarna improviserend als duo – vormden een onwaarschijnlijke combinatie. De ‘grote naam’ was Mohammad Reza Mortazavi, een Duits/Iraanse percussionist die inderdaad hypnotiserende effecten teweeg bracht met zijn tombak en op zijn daf; van een imitatie van vallende druppels tot een stevige technobeat.
‘Ik mag hem niet’ zei S. junior, die op zo’n twintig meter afstand van het podium al meende te zien hoe het met de mentaliteit van Reza Mortazavi gesteld was. Diens ijdele gezeur over de kwaliteit van het geluid halverwege een nummer (en dat na een lang gerekte soundcheck vooraf) bevestigde ons gedeelde vermoeden. Maar goed was hij wel.
Ik aarzel om iets over de andere muzikant, gitarist Hans Hartmann, te zeggen. Hij was al behoorlijk op leeftijd en dat was te merken. Misschien hadden ze hem gewoon niet moeten uitnodigen. Zijn stijve bewegingen waren helaas illustratief voor zijn spel en voor hun gezamenlijke improvisaties; Hartmann probeerde via de blues common ground te vinden, maar met een Iraanse, spirituele percussionist naast je is dat natuurlijk een belachelijk idee. Het klonk nergens naar, en zeker niet naar jazz.

Het is een vraag die ze wat mij betreft aan iedere jazzmuzikant of festivalorganisator zouden mogen stellen: ‘wat is jazz?’ Niet per se om tot één definitie te komen, maar wel om onderscheid met andere soorten muziek zinvol te maken. Ik kan me indenken dat er geen puur muziekwetenschappelijke omschrijving te geven is zoals die wel degelijk van bijvoorbeeld de blues, reggae of rock ’n roll bestaat. Een Franse gitarist die ik afgelopen jaar sprak en die gewend was om te improviseren, omschreef het als ‘steeds maar één stap vooruit doen’. Dat was een omschrijving die me beviel, en waar ik nog steeds over nadenk. Langer dan zal ik doen over het optreden die zondag in Berlijn.

Serie: Blog

Tien dagen Berlijn: Afvalscheiding en armoede

21 augustus 2015

Armoede maakt inventief. Er is veel inventiviteit in Berlijn en helaas ook omdat er veel armoede is. Als je in Mitte blijft, kom je ze misschien minder vaak tegen; de bedelaars, de dronkenlappen, de daklozen en de andere in zichzelf pratende, in vuilnisbakken graaiende eenzelvigen. Maar ook in Kreuzberg, Friedrichshain en Neukölln is de armoede soms slechts zeer verhuld zichtbaar. Sommigen sprokkelaars weten precies waar ze moeten zijn. Wanneer de deur van ons gebouw openstond, kwam dit duo de Hinterhof in om de flessen met statiegeld uit de containers te vissen. Afvalscheiding waarvoor de bewoners te lui waren. Zij waren misschien de voorbode van de nieuwe duurzaamheid, maar als dat zo is, zullen ze te zijner tijd op zoek moeten naar een nieuwe bron van inkomsten. Dat zal ook wel weer goed komen. Ik hoop het, want het zal nodig blijven.

Serie: Blog

Tien dagen Berlijn: Klassenstrijd

19 augustus 2015

Er veranderen continu dingen in Berlijn, maar sommige zijn zo onwaarschijnlijk dat je ze ineens met schrik opmerkt. Dat Tacheles ontruimd is bijvoorbeeld (schijnbaar al in 2012; ik ben er al jaren niet meer geweest). En, nog schokkender wat mij betreft, dat de iconische, gigantische tekeningen van Blu bij de oever van de Spree zijn verdwenen. Nooit kan onze blik vanaf de Oberbaumbrücke en vanuit de U-bahn meer vallen op de man zonder hoofd die met een gouden ketting om zijn polsen zijn das recht schuift, of op de twee wezens naast hem, die elkaar de huid van het hoofd proberen te trekken. Het lijkt onvoorstelbaar, maar het is waar.

En de redenen? Tacheles is zoals vele panden in de stad, uiteindelijk toch verkocht aan projectontwikkelaars. Zij gaan op deze centrale locatie in de stad winkels, bureaus en appartementen vestigen. Iets vergelijkbaars bepaalde het lot van de tekeningen van Blu – al heeft hij ze vorig jaar overnight zelf met zwart laten overschilderen. Op de vlakte tussen de Spree en de Schlesische Strasse naast ‘zijn’ muren, zal een appartementencomplex gebouwd worden. Blu wilde verhinderen dat de eigenaars van de appartementen als enigen naar zijn werk konden kijken. Zijn werk was voor iedereen, of voor niemand – niet het exclusieve bezit van een groep bevoorrechte welgestelden. Wat nu rest is een zwart vlak waarin je, als je je best doet, nog de contouren van de oorspronkelijke tekening kunt herkennen. En een meer dan levensgrote middelvinger.
De klassenstrijd gaat verder, en er vallen serieuze slachtoffers in het stadsbeeld. Ik vraag me ernstig af wat daarvan op de lange termijn de gevolgen zijn. Wat is werkelijk investeren in een stad?

Serie: Blog

  • Pagina 1
  • Pagina 2
  • Pagina 3
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

contact