• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
Gert den Toom

Gert den Toom

Waar is Gert den Toom mee bezig?

  • Home
  • Bio
  • Blog
  • Boeken
  • Bestellen
  • Contact

Archief voor juli 2019

Het einde aan het begin

28 juli 2019

De vraag waar iets begint fundamenteel, radicaal. Het is een vraag waarvan sommige mensen hun beroep hebben gemaakt. Het was ook de vraag die boven de conferentie zweefde waarvoor ik in Bern was, de vraag naar ‘Benjamin’s Beginnings’. De conferentie zelf begon met twee lezingen en een concert van Camerata Bern in het Paul Klee Zentrum, museum annex cultuur- en concertgebouw aan de rand van de stad – een architectonisch kunstwerk dat prachtig rijmde met zijn omgeving en dankzij de gekoelde lucht een heerlijke bestemming was in die extreem warme dagen vorige maand. Ik besloot er een paar uur voor de bijeenkomst al naar toe te gaan om ook het gebouw en de actuele tentoonstellingen te kunnen bekijken. 

Extase

Een van de twee exposities was een eclectische collage van kunstenaars die uitdrukking gaven aan ‘extase’. Buiten jezelf, buiten je lichaam of je geest treden in een trance, door lijden of vreugde, door het gebruik van geestverruimende middelen, hypnose of psychose. Het fenomeen van de grenservaring, experimenten met verdovende middelen en de registratie daarvan, de beschouwing van de roes – het behoorde allemaal ook tot de materie waaraan Walter Benjamin zich tijdens zijn leven wijdde. In die zin leek het geen toeval, al helemaal niet toen ik bij de vitrines kwam waarin vermaarde drugs verzameld waren, onbereikbaar tentoongesteld achter glas. Cocaïne, amfetamine, opium en… morfine in een verpakking uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. Met morfinepillen had Benjamin in september 1940 een einde aan zijn leven gemaakt. 

Morfine

Wanneer iemand kort wil uitleggen wie Walter Benjamin was, staat de samenvatting van zijn leven meestal in het teken van zijn zelfgekozen dood. Beginnen te vertellen over Walter Benjamin, is vertellen over zijn einde.

Het einde ligt vaker aan het begin. Ik zag iets omdat ik er met een reden was. Zinsbegoocheling. Voor een verhalenverteller is het misschien een methode, voor een wetenschapper onzuivere vooringenomenheid, voor een verliefde de waarheid.

Serie: Blog

De omgeving van het adres

23 juli 2019

In Der Schurke Robert Otto zijn vooral voordeuren te zien. Voordeuren in de Zwitserse stad Bern. Voordeuren van de meer dan veertig huizen waar de schrijver Robert Walser gewoond heeft, voordat hij in een inrichting werd opgenomen. Daarover schreef hij trouwens later in een brief aan bewonderaar Therese Breitbach: ‘Ich bin vollständig gesund und zugleich sehr ernstig oder erheblich krank‘. Wat na die korte film bleef hangen, was een indruk van Walsers rusteloosheid maar vooral ook: dat je als kijker met lege handen stond na al die bewegende beelden van anonieme voordeuren.
Ik vreesde dan ook iets vergelijkbaars te ervaren op het moment dat ik zelf in Bern was en naar de drie huizen ging waar Walter Benjamin gewoond had. Iedere dag bezocht ik er een en ik zag inderdaad nauwelijks iets af aan de woningen zelf. Het ging niet om de voordeuren. Dat ze veranderd waren sinds 1917-1919 maar soms net eens zoveel… tja.

X marks the spot

Maar toen ik stilstond, met mijn rug naar de voordeur en naar de huizen eromheen keek, naar de tuinen, de buurt, luisterde en in de verte staarde, ervoer ik toch meer. Tegenover het huis in Muri zag ik de velden voor de deur die altijd al de randen van de voorstad hadden gevormd, het uitzicht op de bergen, waarin waarschijnlijk slechts enkele flats en een spoorlijn nieuw waren. In de kalme beslotenheid van het buurtje naast de Aare rivier, waar hij naast de dadaïst Hugo Ball had gewoond, leek een innige relatie met verwante buren voor de hand te liggen. En in de statige, rustige straat op een steenworp afstand van de universiteit gelegen, zijn eerste adres, voelde ik hoe het moest zijn om de deur achter je te sluiten en naar je werk te lopen.
Bij het laatstgenoemde adres stond ik op de stoep ertegenover, maakte een zinloze foto van de voorgevel en zag een man thuiskomen in het huis dat ook voor mij bijzonder was. Bij het restaurant op de hoek klonk het getik van bestek op borden, schrille vogelgeluiden, hoog in de lucht kondigden het einde van de dag al aan. 

Buren

Het ging niet om de voordeuren, ik ervoer de sfeer, het karakter, de omgeving van het adres. En ik vermoedde dat die sfeer onveranderd was gebleven met de tijd. Kun je dat weten? Hoe meet je zoiets? Ik mocht er dan voor een conferentie zijn, ik stuitte vanaf de eerste dag al op de grenzen van de wetenschap.

Serie: Blog

Ongezien

19 juli 2019

Ik zou het bijna vergeten. Vorige maand was ik in Culemborg bij de presentatie van Ongezien, een prachtig boek met 200 pagina’s vol werk van de veelzijdige beeldend kunstenaar Rop Philippi. Voor Ongezien vroeg hij zes auteurs over zijn werk te schrijven. En dat deden ze, in een wonderlijk mooie eensluidendheid. Ik schreef ‘Het gegeven moment’:

Het gegeven moment

Hij nodigde ons uit om na te denken bij wat hij doet. Eerst liepen we door zijn huis, dat hij verbouwd had op de zichtlijnen, naar het licht. We gingen door zijn diepe tuin, passeerden een waslijn waaraan zijn witte overhemd in de ondergaande zon te drogen hing. Daarna gaf hij ons te eten en te drinken en in het maanlicht, over lege straten en door de kraakheldere, vrieskoude avond, nam hij ons mee naar zijn atelier in de oude toren. Daar liet hij ons zijn werk zien en eens te meer werd duidelijk dat zijn handen bijna alles konden maken.
Maar iets afmaken, dat is de kunst. Net als een leven vol werken samenvatten terwijl je nog leeft. Wanneer is het goed, wanneer is het klaar? Het verzamelen was het alleenrecht van de archivaris, ons vroeg hij om een verhaal. Dus maakte ik aantekeningen.

Wil je het hele verhaal lezen, of meer weten over dit boek? Ga dan naar de website van Rop Philippi.

Serie: Blog

Uitgelezen 104

12 juli 2019

‘De meeste geleerden van zijn generatie waren overleden. Hij was een tijdje vrijwel geheel in de vergetelheid geraakt. Maar de nieuwe generatie had hem herontdekt en hij ontving nu allerlei schriftelijke lofprijzingen en verzoeken. Juist toen hij er zich bij had neergelegd zijn meesterwerk nooit in druk te zien (het was de neerslag van vijfentwintig jaar ingespannen arbeid) had een Zwitserse uitgever contact met hem opgenomen. Hij was zó warm gelopen dat hij dr. Margolis vijfhonderd franc voorschot had gegeven. Maar nu wachtte de uitgever op het manuscript en het besef was tot dr. Margolis doorgedrongen dat het werk stikte van de fouten, onjuistheden en contradicties. Hij was er niet zo zeker van dat zijn filosofie – een terugkeer naar de metafysica – enige waarde in zich borg. Op negenenzestigjarige leeftijd vond hij het niet meer zo nodig zijn naam gedrukt te zien. Als hij geen sluitend systeem kon geven kon hij beter zijn mond houden.’
[Isaac Bashevis Singer, ‘Karikatuur’ in: De Spinoza van Warschau, p. 104.]

Serie: Blog, Uitgelezen

Walter

10 juli 2019

Walter Benjamin

Serie: hier & nu

Primaire Sidebar

contact